JBL Flip 6 vs Charge 5

De JBL Flip 6 en de JBL Charge 5 lijken vanaf de buitenkant erg veel op elkaar. Toch zijn er genoeg verschillen. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van alle verschillen tussen de JBL Flip 6 en de JBL Charge 5:

JBL Flip 6

PrijsVanaf €108,-
Afmeting17,8×6,8×7,2cm
Gewicht550 gram
Vermogen30Watt
Speakers1× woofer 45×80 mm
1× tweeter 16 mm
Bluetooth versie5.1
Draadloze verbindingJBL Partyboost
Batterijduur12 uur
Oplaadtijd2.5 uur
Powerbank functieNee
WaterdichtheidIP67

JBL Charge 5

PrijsVanaf €149,-
Afmeting22,3×9,65×9,4cm
Gewicht960 gram
Vermogen40Watt
Speakers1× woofer 52×90 mm
1× tweeter 20 mm
Bluetooth versie5.1
Draadloze verbindingJBL Partyboost
Batterijduur20 uur
Oplaadtijd4 uur
Powerbank functieJa
WaterdichtheidIP67

JBL Flip 6 vs Charge 5

JBL is een bekend audiomerk dat hoogwaardige bluetooth speakers produceert. Twee populaire modellen van JBL zijn de Flip 6 en de Charge 5. Deze speakers hebben veel overeenkomsten, maar er zijn ook enkele belangrijke verschillen. In deze blog zullen we de audio-eigenschappen, connectiviteit, stroomvoorziening, bediening en fysieke eigenschappen van beide speakers vergelijken. Op deze manier krijg je een beter inzicht in welke speaker het beste bij jouw behoeften past.

Fysieke eigenschappen: afmetingen, gewicht en design

Zowel de JBL Flip 6 als de Charge 5 hebben een vergelijkbaar ontwerp. Beide speakers zijn bedekt met een dichte speakerstof en hebben basradiatoren aan de uiteinden, beschermd door een rubberen stootrand.

Een verschil tussen de modellen is dat de Charge 5 niet volledig rond is, maar een rubberen voet heeft waardoor hij in de breedte kan worden neergezet. Daarnaast zijn er duidelijke verschillen in afmetingen en gewicht:

  • JBL Flip 6: 17,8 cm hoog, 6,8 cm breed, 7,2 cm diep. Gewicht: 550 gram.
  • JBL Charge 5: 22,3 cm hoog, 9,65 cm breed, 9,4 cm diep. Gewicht: 960 gram.

Kortom, de Charge 5 is aanzienlijk groter en zwaarder dan de Flip 6. Beide speakers zijn echter nog steeds draagbaar en gemakkelijk mee te nemen, bijvoorbeeld in een rugzak. Zowel de Flip 6 als de Charge 5 zijn IP67 water- en stofdicht, en ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuruitvoeringen.

Connectiviteit en aansluitingen

Beide speakers werken op dezelfde manier als het gaat om het afspelen van muziek via bluetooth. Om verbinding te maken met een smartphone, tablet of ander bluetooth-apparaat, schakel je eerst de speaker in en druk je vervolgens op de bluetooth-koppelingsknop. Daarna kun je via de bluetooth-instellingen van je apparaat verbinding maken met de JBL speaker.

Zodra de eerste verbinding tot stand is gebracht, zal je smartphone de JBL speaker onthouden en kun je sneller opnieuw verbinding maken. Als de bluetooth van je smartphone is ingeschakeld, hoef je alleen de speaker aan te zetten en deze zal automatisch verbinding maken met je smartphone.

Nadat de verbinding is gemaakt, wordt alle audio van je smartphone of tablet afgespeeld op zowel de JBL Flip 6 als de Charge 5. Je kunt je smartphone ook gebruiken om muziek te selecteren, het volume aan te passen en de muziek te pauzeren.

Beide speakers hebben bluetooth-versie 5.1 en ondersteunen JBL PartyBoost. Met PartyBoost kun je draadloos dezelfde muziek afspelen op meerdere JBL bluetooth speakers. Door de PartyBoost-knop op alle gekoppelde speakers ingedrukt te houden, kunnen alle speakers tegelijkertijd dezelfde muziek afspelen. Je kunt ook twee speakers van hetzelfde type koppelen om een stereopaar te creëren.

Helaas hebben zowel de Flip 6 als de Charge 5 geen AUX-poort, dus is het niet mogelijk om ze bedraad aan te sluiten.

Stroomvoorziening en/of accu

Beide JBL speakers zijn voorzien van een ingebouwde batterij, maar er is een verschil in batterijduur. De JBL Charge 5 heeft een grotere batterij met een capaciteit van 7500 mAh, waardoor de speaker tot wel 20 uur lang muziek kan afspelen. De JBL Flip 6 heeft een batterij met een capaciteit van 4800 mAh, wat resulteert in een afspeeltijd van ongeveer 12 uur. Zowel de Flip 6 als de Charge 5 kunnen worden opgeladen via de USB-C-poort. Er wordt een USB-A naar USB-C-kabel meegeleverd voor het opladen.

Vanwege de grotere batterij heeft de Charge 5 een langere oplaadtijd dan de Flip 6. Het duurt ongeveer 4 uur om de batterij van de Charge 5 volledig op te laden, terwijl de Flip 6 na ongeveer 2,5 uur volledig is opgeladen.

Audio-eigenschappen en geluidskwaliteit

Zowel de JBL Flip 6 als de Charge 5 zijn mono (1.0) speakers. Beide speakers kunnen worden gekoppeld met andere JBL speakers met behulp van ‘JBL PartyBoost’. Door een tweede speaker van hetzelfde type te koppelen, kunnen de speakers het geluid afspelen in stereo (2.0). De ene speaker speelt het linker audiokanaal af, terwijl de andere speaker het rechter audiokanaal weergeeft. Allebei de speakers zijn uitgerust met een ingebouwde woofer voor het afspelen van middentonen en lage tonen. Daarnaast bevatten beide speakers een tweeter voor een heldere weergave van hoge tonen.

Vanwege de grotere en krachtigere woofer produceert de JBL Charge 5 een dieper basgeluid dan de JBL Flip 6. Dit wordt ook weerspiegeld in het opgegeven frequentiebereik. De Charge 5 kan tonen weergeven vanaf 60 Hz, terwijl de Flip 6 tonen kan weergeven vanaf 63 Hz. Met een hoger vermogen is de Charge 5 krachtiger en luider dan de Flip 6. Dit betekent dat de Charge 5 in staat is om een grotere ruimte te vullen met geluid.

Conclusie

De JBL Charge 5 biedt een dieper basgeluid dankzij de grotere en krachtigere woofer. Hij is ook luider en heeft een langere batterijduur. De JBL Flip 6 is compacter en lichter, waardoor hij gemakkelijker mee te nemen is. Beide speakers hebben vergelijkbare connectiviteitsfuncties, zoals bluetooth 5.1 en JBL PartyBoost.

Het is belangrijk om je eigen behoeften en voorkeuren in overweging te nemen bij het kiezen tussen de JBL Flip 6 en de JBL Charge 5. Als je op zoek bent naar een draagbare speaker met diep basgeluid en een lange batterijduur, is de Charge 5 een goede keuze. Als draagbaarheid en compactheid belangrijker voor je zijn, is de Flip 6 wellicht de betere optie.

De JBL Flip 6 of JBL Charge 5 kopen?

Hieronder staan de meest populairste JBL Flip 6 en JBL Charge 6 speakers van dit moment. Bekijk hier alle JBL Flip 6 aanbiedingen en alle JBL Charge 5 aanbiedingen voor meerdere kleuren.

Scroll naar boven