JBL Flip 5 vs JBL Flip 6

Ben je op zoek naar een goede JBL speaker maar twijfel je nog tussen de JBL Flip 5 en de JBL Flip 6? We vergelijken de twee bluetooth speakers zodat jij een makkelijke keuze kunt maken.

De JBL Flip 5 is het oudere model van de JBL Flip serie en is al sinds 2019 verkrijgbaar. De Flip 6 is het nieuwste model van de JBL Flip serie en is sinds 2022 dus de opvolger van de JBL Flip 5. De speakers lijken erg veel op elkaar, maar toch zijn er belangrijke verschillen.

JBL Flip 5

PrijsVanaf €99,-
Afmeting18,1 x 6,9 x 7,4
Gewicht540 gram
Vermogen20W (1×20)
Speakers1×44×80 mm woofer
Bluetooth versie4.2
Draadloze verbindingJBL Partyboost
Batterijduur12 uur
Oplaadtijd2.5 uur
WaterdichtheidIPX7

JBL Flip 6

PrijsVanaf €108,-
Afmeting17.8 x 6,8 x 7,2
Gewicht550 gram
Vermogen30W (1×20 + 1×10)
Speakers1×45×80 mm woofer
1×16×16 mm tweeter
Bluetooth versie5.1
Draadloze verbindingJBL Partyboost
Batterijduur12 uur
Oplaadtijd2.5 uur
WaterdichtheidIP67

Afmetingen, gewicht en design

Er is een klein verschil in afmetingen en gewicht tussen deze twee speakers. De nieuwe JBL Flip 6 is iets kleiner (17,8 x 6,8 x 7,2 cm), maar wel iets zwaarder (550 gram). De Flip 5 is in elke richting een paar millimeter groter (18,1 x 6,9 x 7,4 cm), maar weegt 10 gram minder (540 gram).

Het verschil in afmetingen en gewicht is echter zo klein dat het in de praktijk niet veel uitmaakt voor de draagbaarheid van deze Bluetooth-speakers. Beide speakers hebben aan beide uiteinden een basradiator en worden geleverd met een lus om ze ergens aan op te hangen.

Wat betreft het design, is er een zichtbaar verschil in het ‘JBL’-merk op de speaker. De JBL Flip 5 heeft een metalen merkplaatje met een oranje achtergrond, terwijl de letters ‘JBL’ op de JBL Flip 6 groter zijn en van kunststof zijn gemaakt zonder achterplaat. Een ander klein verschil is dat de Flip 6 een klein rubberen randje heeft, waardoor de speaker niet gaat rollen als je hem op zijn kant neerlegt.

Geluidskwaliteit

De JBL Flip 5 en Flip 6 hebben verschillende speakerindelingen, wat resulteert in een ander geluid. Beide speakers hebben een woofer, maar bij de Flip 6 is deze volgens de specificaties 1 millimeter groter (45 x 80 mm) dan bij de Flip 5 (44 x 80 mm). Het grootste verschil is dat de Flip 6 een extra ingebouwde speaker heeft, namelijk een tweeter. Dit type speaker is goed in het nauwkeurig weergeven van hoge tonen. De tweeter van de Flip 6 heeft een diameter van 16 mm.

Beide speakers zijn mono-speakers (1.0 kanaal) en bieden daardoor geen richtingsgeluid. De eerdere versie, de JBL 4, was daarentegen wel een stereospeaker. Ook heeft de Flip 6 een iets groter frequentiebereik (63 Hz tot 20 kHz) dan de Flip 5 (65 Hz tot 20 kHz), waardoor de Flip 6 iets lagere tonen kan produceren.

Een ander verschil is dat de Flip 6 krachtiger is met een maximaal vermogen van 30 watt, omdat de tweeter 10 watt toevoegt. Vooral bij hoog volume zal de Flip 6 daardoor beter klinken wat betreft de hoge tonen.

Functies

Beide speakers hebben geen ingebouwde microfoon, dus ze kunnen niet worden gebruikt om telefoongesprekken aan te nemen. Eerdere JBL Flip-speakers hadden deze functie wel. Daarnaast kun je de speaker niet gebruiken voor stembediening van een via Bluetooth gekoppeld apparaat.

Beide JBL-speakers hebben geen 3,5 mm AUX-ingang, dus je kunt alleen draadloos verbinding maken via Bluetooth. Een klein verschil is dat de JBL Flip 6 een nieuwere Bluetooth-versie heeft, namelijk Bluetooth 5.1, terwijl de Flip 5 Bluetooth 4.2 heeft.

Een overeenkomst is dat beide speakers waterdicht zijn en voldoen aan de IPX7-norm voor waterbestendigheid. Ze kunnen gedurende minimaal 30 minuten onder water worden gedompeld op een diepte van één meter. Het verschil is dat de Flip 6 ook een stofbestendigheidsbeoordeling heeft. De Flip 6 heeft namelijk de IP6X-classificatie, wat betekent dat hij volledig beschermd is tegen stof.

Gebruik en bediening

Het afspelen van muziek via Bluetooth werkt op beide speakers op dezelfde manier. Je zet de speaker eerst aan en drukt vervolgens op de Bluetooth-pairingknop om verbinding te maken met je smartphone of tablet via Bluetooth-instellingen. Zodra de verbinding tot stand is gebracht, wordt alle audio van je smartphone of tablet afgespeeld via de speaker.

Na de eerste verbinding kun je ervoor kiezen om de JBL Flip op je smartphone te onthouden. Daarna kun je op je smartphone de Flip selecteren en zal deze automatisch verbinding maken wanneer je in de buurt bent.

Als je eenmaal verbonden bent via Bluetooth, kun je de muziek bedienen met je smartphone of via de fysieke knoppen op de speaker zelf.

Beide speakers hebben de volgende bedieningsknoppen:

  • Aan/uit-knop: om de speaker aan of uit te zetten
  • Bluetooth-pairingknop: om de speaker zichtbaar te maken in de Bluetooth-instellingen van je smartphone of tablet. Als je eerder verbonden bent, wordt de speaker automatisch zichtbaar. Deze knop gebruik je alleen als je een nieuw apparaat wilt verbinden.
  • Volume omlaag: om het volume van de speaker te verlagen
  • Volume omhoog: om het volume van de speaker te verhogen
  • Pauze/afspelen: om de muziek te pauzeren of af te spelen. Als je twee keer op deze knop drukt, wordt het volgende nummer afgespeeld.
  • JBL PartyBoost-knop: om de speaker te koppelen met andere JBL-speakers met PartyBoost-functie. Druk tegelijkertijd op de knop op alle speakers die je wilt koppelen om ze te verbinden. Eenmaal gekoppeld, wordt het geluid op alle verbonden speakers tegelijk afgespeeld. Let op: dit werkt alleen met andere JBL-speakers met PartyBoost-functie.

Conclusie

Na het vergelijken van de JBL Flip 5 en de JBL Flip 6 kunnen we concluderen dat beide speakers veel overeenkomsten vertonen, maar enkele belangrijke verschillen hebben. De JBL Flip 6 heeft een iets betere geluidskwaliteit, nieuwe bluetooth-versie en betere bescherming door IP6X-classificatie waardoor het wel echt de moeite waard is om het voor het nieuwste model te kiezen.

De JBL Flip 5 of 6 kopen?

Hieronder staan de populairste JBL Flip 6 aanbiedingen. Helaas is op dit moment de JBL Flip 5 niet beschikbaar:

Scroll naar boven