JBL Charge 4 vs Charge 5

Twijfel je nog tussen de JBL Charge 4 of de Charge 5? We vergelijken deze JBL speaker zodat jij weet welke speaker je moet kopen. De JBL Charge 4 is bijna niet meer beschikbaar, maar is het ook de moeite waard om voor de JBL Charge 5 te gaan? De JBL Charge 5 is sinds 2021 beschikbaar en is de opvolger van de JBL Charge 4.

JBL Charge 5

PrijsVanaf €149,-
Afmeting22,3×9,65×9,4cm
Gewicht980 gram
Vermogen40Watt
Speakers1× woofer 52×90 mm
1× tweeter 20 mm
Bluetooth versie5.1
Draadloze verbindingJBL Partyboost
Batterijduur20 uur
Oplaadtijd4 uur
Powerbank functieJa
WaterdichtheidIP67

JBL Charge 4

PrijsVanaf €110,-
Afmeting22×9,5×9,3
Gewicht965 gram
Vermogen30Watt
Speakers1× 50×90 mm full range
Bluetooth versie5.1
Draadloze verbindingJBL Partyboost
Batterijduur20 uur
Oplaadtijd4.5 uur
Powerbank functieJa
WaterdichtheidIPX7

JBL Charge 4 vs Charge 5

Wat zijn de verschillen tussen deze JBL speakers ?

Afmetingen, gewicht en design

Verschillen in afmetingen, gewicht en design tussen JBL Charge 4 en Charge 5 zijn subtiel, maar ze zijn er wel. De JBL Charge 4 is iets compacter (22×9,5×9,3 cm) en lichter (965 gram), terwijl de Charge 5 net iets groter is (22,3×9,65×9,4 cm) en zwaarder (980 gram). Hoewel dit verschil klein is, heeft het praktisch gezien weinig invloed op de draagbaarheid van de Bluetooth-speaker.

Beide speakers hebben basradiatoren aan beide uiteinden en zijn voorzien van een siliconen grip-patroon aan de onderzijde, waardoor ze stevig kunnen worden neergezet.

De bedieningsknoppen bevinden zich aan de bovenkant van de speaker. Het merk JBL staat aan de voorkant van beide speakers. Bij de Charge 4 is het merk te vinden op een kleine metalen plaque, terwijl bij de Charge 5 het merk groter en van kunststof is. Op de voorkant van zowel de Charge 4 als de Charge 5 bevindt zich een LED-indicator om de batterijduur af te lezen. Bij de Charge 4 bestaat dit uit losse lichtjes, terwijl de Charge 5 één verticale balk heeft.

Geluidsprestatie

De JBL Charge 4 en Charge 5 verschillen in de opstelling van de speakers, wat resulteert in een verschillende geluidskwaliteit. In tegenstelling tot de Charge 4, heeft de Charge 5 een andere indeling van de speakers, waardoor het geluid anders klinkt. De Charge 4 heeft slechts één full-range speaker van 90 mm breed en 50 mm hoog. Hierdoor wordt het geluid in mono (1.0) afgespeeld en ontbreekt de richtingsgevoeligheid.

Daarentegen heeft de Charge 5 twee speakers: een 52×90 mm woofer en een 20 mm tweeter. Een woofer is speciaal ontworpen voor het weergeven van diepe bastonen, terwijl een tweeter juist goed is in het weergeven van hoge tonen. Hoewel ook de Charge 5 een mono (1.0) speaker is en het geluid dus niet in een specifieke richting wordt gestuurd, biedt de scheiding van het geluid over de woofer en tweeter meestal een nauwkeurigere en helderdere weergave.

Desondanks heeft de Charge 4 een voordeel als het gaat om de diepte van de basweergave. Het frequentiebereik van de Charge 4 is namelijk 60 Hz – 20 kHz, terwijl de JBL Charge 5 een frequentiebereik heeft van 65 Hz – 20 kHz. Dit betekent dat de Charge 4 diepere bastonen kan produceren. Aan de andere kant heeft de Charge 5 een hoger maximaal vermogen. De full-range driver van de Charge 4 heeft een vermogen van 30 Watt, terwijl de Charge 5 een vermogen heeft van 40 Watt. Ook heeft de Charge 5 een woofer met een vermogen van 30 Watt en een tweeter met een vermogen van 10 Watt.

Hierdoor heeft de Charge 5 een vermogen dat 25% hoger ligt, wat resulteert in een luider geluid op het maximale volume.

Batterij

Zowel de JBL Charge 4 als de Charge 5 zijn uitgerust met een interne batterij waarmee je ongeveer 20 uur lang muziek kunt afspelen via bluetooth wanneer deze volledig is opgeladen. De batterijcapaciteit van beide speakers is gelijk, namelijk 7500 mAh bij 3,6 Volt.

Echter heeft de Charge 5 een voordeel als het gaat om opladen. Met een laadvermogen van 15 Watt (5 Volt, 3 Ampère) kan deze sneller worden opgeladen dan de Charge 4, die een laadvermogen heeft van 11,5 Watt (5V/2,3A). De lege Charge 5 kan binnen 4 uur weer volledig worden opgeladen, terwijl dit bij de Charge 4 4,5 uur duurt, een halfuur langer. Voor de maximale oplaadsnelheid is het echter wel nodig om een apparaat te gebruiken dat snelladen ondersteunt via de USB-poort, zoals een USB snellader die helaas niet wordt meegeleverd. Beide speakers kunnen worden opgeladen via de USB-C-ingang.

Bij zowel de Charge 4 als de Charge 5 wordt de benodigde USB-C naar USB-A oplaadkabel meegeleverd. De Charge bluetooth speakers kunnen ook worden opgeladen wanneer ze bijvoorbeeld zijn aangesloten op de USB-poort van een laptop.

Beide bluetooth speakers beschikken over een ‘powerbank-functie’, wat betekent dat je de ingebouwde batterij van de bluetooth speaker kunt gebruiken om andere apparaten op te laden. Om een ander apparaat op te laden, sluit je het aan op de USB-A-uitgang van de speaker. Hiermee kun je bijvoorbeeld je smartphone opladen door deze aan te sluiten met de meegeleverde USB-A naar USB-C-kabel.

De Charge 4 en Charge 5 hebben LED-indicatoren die de huidige batterijlading weergeven. Bij de Charge 4 zijn dit vijf ronde witte LED-lampjes die de batterijstatus aangeven. Bij de Charge 5 bevinden zich meerdere LED’s in één langwerpig lampje. Hoe meer LED’s oplichten, hoe hoger de batterijlading.

Waterdicht en/of stofdicht?

Beide speakers hebben een waterdichte constructie en zijn gecertificeerd volgens de IPX7-norm voor waterbestendigheid. Dit betekent dat ze “dompeldicht” zijn en gedurende minimaal 30 minuten op een diepte van één meter onder water kunnen blijven zonder waterschade. De JBL Charge 5 heeft ook een IP67certificaat waardoor deze ook volledig stofdicht is.

Om deze waterdichtheid te behouden, moet je bij beide speakers de siliconen klep sluiten. Bij de Charge 4 bevinden zich achter deze klep de USB-A- en USB-C-poorten, evenals de 3.5 mm-aansluiting. Bij de Charge 5 bevindt zich achter deze klep alleen de USB-A-poort. Het feit dat de USB-C-poort van de JBL Charge 5 niet achter dit klepje zit, heeft echter geen invloed op de waterbestendigheid.

Gebruiksaanwijzingen

Het gebruik van bluetooth om muziek af te spelen werkt op beide speakers op dezelfde manier. Om te beginnen zet je de speaker aan. Voor de eerste keer verbinden, druk je op de knop voor bluetooth-koppeling en vervolgens kun je verbinding maken met de speaker via de bluetooth-instellingen op je smartphone of tablet.

Nadat je de eerste keer verbonden bent, zal je smartphone de JBL Charge onthouden, waardoor je sneller kunt verbinden. Als de bluetooth-functie van je smartphone is ingeschakeld, hoef je alleen nog maar de speaker aan te zetten. Deze zal automatisch verbinding zoeken met je smartphone. Zodra je via bluetooth verbonden bent, wordt alle audio van je smartphone of tablet afgespeeld via de speaker. Dit stelt je in staat om bijvoorbeeld je smartphone te gebruiken om muziek te selecteren, het volume aan te passen of de muziek te pauzeren.

Beide speakers hebben ook meerdere knoppen aan de bovenkant waarmee je ze kunt bedienen. De knoppen van beide speakers lijken sterk op elkaar. Zowel de JBL Charge 4 als de Charge 5 hebben de volgende knoppen aan de bovenkant:

  • Aan/uit-knop: om de speaker aan of uit te zetten
  • Bluetooth-koppeling knop: hiermee wordt de speaker zichtbaar onder de “Bluetooth”-instellingen op je smartphone of tablet. Als je eerder verbonden bent, zal de speaker automatisch zichtbaar zijn. Je hoeft deze knop alleen te gebruiken als je een nieuw apparaat wilt verbinden.
  • Volume omlaag: om het volume van de speaker te verlagen
  • Volume omhoog: om het volume van de speaker te verhogen
    Pauze/afspelen: om de muziek te pauzeren of, als deze gepauzeerd is, om het afspelen te hervatten. Als je deze knop twee keer snel achter elkaar indrukt, wordt het volgende nummer afgespeeld.

Daarnaast hebben beide speakers nog een extra functieknop, die er bij beide speakers iets anders uitziet:

Charge 4: JBL Connect+-knop: om de speaker te koppelen met andere JBL speakers. Houd de knop ingedrukt op alle speakers die je wilt koppelen om ze te verbinden. Eenmaal gekoppeld, wordt het geluid op alle verbonden speakers tegelijk afgespeeld. Let op: dit werkt alleen met andere JBL speakers die JBL Connect+ ondersteunen.

Charge 5: JBL PartyBoost-knop: om de speaker te koppelen met andere JBL speakers. Houd de knop ingedrukt op alle speakers die je wilt koppelen om ze te verbinden. Eenmaal gekoppeld, wordt het geluid op alle verbonden speakers tegelijk afgespeeld. Let op: dit werkt alleen met andere JBL speakers die JBL PartyBoost ondersteunen, zoals de JBL Flip 5.

Conclusie

In vergelijk met de JBL Charge 4 biedt de JBL Charge 5 toch echt enkele verbeteringen en extra functies. De JBL Charge 5 heeft een hoger maximaal verhogen, is sneller opgeladen dankzij het hogere laadvermogen en is de JBL Charge 5 waterbestendig en stofdicht.

JBL Charge 4 of JBL Charge 5 kopen?

Helaas is de JBL Charge 4 op dit moment niet beschikbaar, maar hieronder staan de populairste JBL Charge 5 aanbiedingen van dit moment:

Scroll naar boven